A koffein stimulánsként működik, a szervezetbe jutva azonnal kifejti a hatását, ám szinte minden fogyasztóra másként hat. Sokunkban merült már fel a gondolat, hogy a napi sokadik kávénál tartunk de szinte azonnal el tudnánk bóbiskolni. Nos, ez valószínű nem az elfogyasztott ital hibája, hanem hogy másként hat az emberek szervezetére a koffein. Valakinél gyorsítja az anyagcserét, enyhíti a fáradtság érzetet, feszültségérzetet, rossz közérzetet okoz, vagy éppen biztosítja az egész napos pörgést. 

A koffein kellemes, vagy éppen kellemetlen hatását elkerülhetjük a koffeinmentes kávé fogyasztásával. Jó minőségű koffeinmentes kávé esetén a koffein legalább 90%-át kivonták valamilyen eljárással (oldószeres-, svájci vizes, vagy szén-dioxidos). A koffeint a nyers kávéból vonják ki, majd ugyanúgy pörkölik, mint koffeines társaikat. Ha jó terméket választunk, ugyanazt a kávézási élményt kapjuk, mintha egy koffeinben dús italt fogyasztanánk. A koffeinmentes kávékat elsősorban koffeinre érzékenyeknek és kismamáknak ajánljuk, de természetesen azoknak is akik már túl vannak a napi koffein adagjukon de szívesen élveznék a forró italt az íz miatt.

Mi természetesen gondolunk azokra akik koffein nélkül szeretnék élvezni kedvenc forró italukat. Koffeinmentes kávéink megtalálhatóak Nespresso®- és Dolce Gusto® kompatibilis kávéfőzőkhöz, illetve 250g-os őrölt kávé formájában is.   

Koffeinmentes kávé

 

 

Az elnevezés a növény ellenálló képességére utal. Őshazája Nyugat-Afrika, de mára világszerte elterjedt. Egyes fajtáik akár 10 méter magasra is megnőnek. Érésükhöz 10-11 hónap szükséges, a kávébabok kisebbek mint az arabica babok és ovális az alakjuk. Akár 200-800 méter tengerszint feletti magasságban is megterem, hiszen jóval ellenállóbb, igénytelenebb, mint az arabica. Jellegzetesen kesernyésebb, fanyarabb ízű, mint az arabica, hiszen savasabb és több koffeint tartalmaz. 

A gazdaságosabb robusta a sztereotípiákkal ellentétben nem rossz minőségű, hiszen a manaság kapható kávék zöme keverék, amely kiváló minőségű arabica és robusta szemekből áll. 

Robusza kávé

A kávéínyencek szerint az arabica kávét érdemes fogyasztani, hiszen jobb minőségű, gazdagabb ízjegyekkel bír, több aromát ugyanakkor kevesebb koffeint és savat tartalmaz. A világ termelésének háromnegyed részét teszi ki az arabica kávétermelés. Zárójelben megjegyezném, hogy a világ egyik legdrágább kávéfajtája a Civet Coffee átalában robustából készül.

Az arabica érzékenyebb a természeti hatásokra, tengerszint felett 900-2000 méteren terem, termesztése munkaigényesebb. Éréséhez általában 7-9 hónap szükséges. Kevésbé ellenálló a kártevőkkel, vagy betegségekkel szemben (pl. kávérozsda).

Arabica kávé

Automaták üzemeltetése

Tudjon meg többet különböző étel- és italautomatáink üzemeltetéséről a linkekre kattintva:


Kávéautomaták

Üdítőautomaták

Snackautomaták

Szódagépek

KOSÁR TARTALMA

 x 

A kosár üres

BELÉPÉS

Termékeink