Goldi Caffee

Coffea Canephora (robusta)

Az elnevezés a növény ellenálló képességére utal. Őshazája Nyugat-Afrika, de mára világszerte elterjedt. Egyes fajtáik akár 10 méter magasra is megnőnek. Érésükhöz 10-11 hónap szükséges, a kávébabok kisebbek mint az arabica babok és ovális az alakjuk. Akár 200-800 méter tengerszint feletti magasságban is megterem, hiszen jóval ellenállóbb, igénytelenebb, mint az arabica. Jellegzetesen kesernyésebb, fanyarabb ízű, mint az arabica, hiszen savasabb és több koffeint tartalmaz.

Koffeinben gazdag

A gazdaságosabb robusta a sztereotípiákkal ellentétben nem rossz minőségű, hiszen a manapság kapható kávék zöme keverék, amely kiváló minőségű arabica és robusta szemekből áll.A Coffea Arabica mellett, a Coffea Canephora a ke reskedelem legfontosabb kávéfajta. Ebből Robusta Coffee nyerhető. A Coffea Canephora magjai nagyon gazdagok koffeinben, akár 4% stimuláló anyagot is tartalmaznak, ehhez képest az Arabica kávé csak 1-2% koffeint tartalmaz. A Robusta Coffee növények – mint a neve már mondja – rendkívül ellenállóak.  Nyugat-Afrikában és Kelet-Ázsiában gyakran termesztik őket. A mediterrán országokban a Robusta mennyiségű kávékeverékek nagyon népszerűek. Az eszpresszó sok rajongója úgy gondolja, hogy a koffeinben gazdag Robusta bab a kávénak különleges ízesítést is ad.

 

Robusta kávé